Четвъртък по същото време

Едно от нещата, с които се гордеем в нашата Лаборатория за идеи, са брейнсторминг сесиите  по реални казуси, които вече цели 10 години провеждаме в НБУ заедно със студентите в магистърска програма Реклама и бранд мениджмънт на проф. Кристиан Банков.

За да отбележим десетата годишнина, се срещнахме с Кристиан Банков, за да си припомним как започна всичко. Разговорът проведе нашият копирайтър Яна, която преди 3 години си откраднахме именно от тези сесии.

проф. Кристиан Банков

Яна: Здравей! Аз съм сред големите привърженици на тази магистратура и постоянно разказвам колко съм доволна. Но как всъщност се роди идеята за нея, как започна всичко?

Кристиан: Магистърската програма се роди като един доста оригинален академичен проект. Всъщност преди 11 години обстоятелствата ни принудиха да започнем да мислим за някаква по-продаваема форма на семиотиката, защото вече в университетите трябваше да се подготвят хора за бизнеса. И така започнах да търся възможности. Семиотика на рекламата и маркетинга беше моят първи курс през 1995 г. и естествено това беше най-логичната посока на развитие. Програмата се роди, след като проучихме предлагането и видяхме, че няма магистърска програма по реклама. Тогава аз направих проект, който съчетаваше интересите на Центъра по семиотика с тези на Рекламата и така се роди първият вариант на програмата – Реклама и стилове на живот. Тази програма породи доста голям интерес, първата година имахме 20 студенти, втората имахме 60, трета – 75. И тогава, разбира се, и останалите департаменти се раздвижиха – започнаха да се появяват и други програми в тази насока. И сега продължават да се раждат нови, но смея да кажа, че това беше една уникална за България програма, тъй като никъде другаде и до ден днешен няма такова нещо. След 2012 г. се наложи да я реформирам именно защото се появиха тези конкурентни програми, тогава я нарекохме Реклама и бранд мениджмънт, но такова нещо също нямаше. И в момента като съдържание програмата не съответства на нищо друго, което се преподава в другите университети. Това е повод за гордост и самочувствие за хората, които се учат в нашата програма.

Част от магистратурата е и добре известният за всички студенти Семинар с бранд мениджърите в България – една от перлите на програмата. На колко години стана той? Каква беше първоначалната му концепция?

Първоначална концепция… нямаше. Всъщност всичко започна от едно предложение на преподавател от по-старата генерация – Иван Младенов, един от първите, въвлечени в програмата. По това време още се чудехме какви курсове да сложим и един ден той просто каза: „Абе, ще идва един финландец, дайте да направим нещо с гост лектор в програмата!“ Идеята веднага ми хареса и я задвижих. Накрая нещата с въпросния финландец се разминаха, но така се роди идеята за Семинара, който 10 години по-късно продължава да е факт. Първият ни гост в крайна сметка беше фотографът Никола Борисов, който още тогава имаше изключително интересни проекти и направи една чудесна лекция. Така че Семинарът и магистратурата вървят заедно от почти самото начало. Оттогава Семинарът не е прекъсван и благодарение на него студентите имат жива връзка с безкрайно разнообразни културно-комерсиални явления и търговски марки.

@ Нов български университет

Сега е подходящ момент да споделя нещо лично. Първият Семинар, на който аз присъствах – разговор с една чудесна дама от Carling, толкова ме впечатли, че още тогава, в този момент, реших да напусна предишната си работа и да започна да се занимавам с това, което всъщност сега работя. Голямото влияние на този семинар в действие.

Ето заради такива резултати го правим. Спомням си този семинар, беше много интересен.

А как стана така, че се провежда точно в четвъртък? Винаги ли е било така, или? Защото сред студентите е известен като Семинарът в четвъртък.

Мисля, че никога не е провеждан в друг ден. Първоначалният избор на този четвъртък беше, защото негово култово място беше заседателната зала на Библиотеката – едно подземие без прозорци и дори обхват – съвършено за изолиране и такива срещи! Мисля, че стъпихме в тази зала, защото беше свободна само четвъртък от 18 ч. Така и остана. И така и работи до ден днешен по доста успешен начин.

На фона на всичко това как се роди идеята срещите с гост лектор да се редуват с брейнсторминг сесии по реални казуси? И как се случи така, че са точно с нашия криейтив директор – Георги.

Това е едно стратегическо партньорство, което продължава вече много години. За пръв път Жоро гостува на наши студенти още когато беше криейтив директор на Saatchi&Saatchi, с Милин дойдоха в рамките на друг курс, нещо свързано с криейтива в рекламата. Но ние установихме контакт. Така се роди идеята и скоро след това, може би година след първия семинар с гост лектор, започнахме да правим през четвъртък брейнсторминг сесия по реални казуси с Жоро. За мен това беше изключителна възможност да отговорим на обещанията, които правим в каталога – казваме на студентите, че това е програма с професионална, а не с изследователска ориентация. Затова е важно, че студентите няма да дойдат и да слушат само теории, а ще се срещат и с реалния бизнес, че ще бъдем мост между бизнеса и образованието.

Movember 2014

А с какво друго са ценни тези брейнсторминг сесии за студентите?

Когато на ниво приемно интервю разговаряме със студентите, една от черешките е не само семинарът с гост лекторите, а и брейнсторминг сесиите с Жоро. Ние им го представяме съвсем реалистично – правим брейнсторминг с Ideas Lab по реални техни работни казуси. Това винаги, без изключение, има уау ефект върху кандидатите. Когато започнат брейнстормингите обаче, става наистина интересно. Това е моментът, в който разбират, че всъщност това е трудна материя, че криейтивът не е просто да седнеш и напосоки да ти хрумват различни неща и че гениалната, т.е. работещата идея, ще те удари по главата ей така от нищото. Също бързо започва да се разбива и митът, че ако човек се дореди до криейтив работа, изведнъж влиза в обетованата земя на радостта и богатството. Нищо подобно – в брейнсторминга човек разбира за границите на своя ум. И виждам как това ги хваща неподготвени, не са и подозирали. Много са ценни брейнсторминг сесиите, защото те дават на студентите реална представа за работата – независимо от коя страна си изберат професионално после да бъдат – дали от страната на бранда, или пък от страната на рекламната агенция.

Много е ценно да знаеш какво не можеш. Може би по-ценно от това какво можеш. 

Да, абсолютно. С това е ценен. Има и един друг интересен момент – едно от първите предписания в модела Ideas Lab и Георги Иванов – най-добрите резултати постигат тези студенти, които успяват да се забавляват, докато го правят. Добрите идеи обикновено са такива, на които самият ти би се зарадвал. Това е много важно. Ако стандартът при мислене на идеи, когато човек не е въведен в тези сесии, е съсредоточаваш се върху това какво ще си помислят другите, почваш да мислиш колко е правдоподобно, дали може да мине, колко пари ще струва и т.н. Не. Всички тези съображения трябва да бъдат изтрити. Не е лесно, но Жоро е много добър в това да предразположи студентите да се забавляват, докато работят. Често им повтаря „Давайте неща, които са ви забавни, които вас ви възхищават – нека това да бъде критерият, а не дали това може, или не може да мине.“ Това дава допълнителен ключ към професията и още веднъж показва дали ти наистина можеш да се превърнеш в криейтив, или не. Затова са много ценни брейнсторминг сесиите. И наистина този момент със забавлението те просветлява, за мен това беше ключът, който ми даде да разбера естеството на работата на криейтива. Преди това и аз малко ангро гледах на проблема.

Да, Жоро наистина е най-подходящият човек, който може да те научи колко е важно да се забавляваш, докато работиш. И да не си поставяш никакви рамки. На нас в Ideas Lab често ни припомня, че ако една идея е достатъчно силна, ще се намери начин да се реализира. Работата ни е да я измислим достатъчно силна.

Точно това е. Предварителните бюджети са нещо много, как да кажа, в логиката на стандартния маркетинг. При големите брандове, ако се роди идея, която да вдъхнови човека, който стои зад компанията, той може да промени стратегията и изведнъж от 2 да стане на 200. Това е силата на идеите. Затова не трябва да има много предварителни параметри, а да се търси съществено решение, нещо, което да изведе бранда и компанията от стандартните очаквания. Жоро много обича да дава примери със success stories от глобалната сцена и там има блестящи идеи, при които се вижда, че в момента, в който са се появили, са видоизменили цялостната нагласа и най-вероятно и бюджета за комуникация. И много, много си е заслужавало.

Затова не се страхувайте от смелите идеи, казваме ние!

Кристиан и Жоро по време на кампанията 7 000 000 причини да караш внимателно на Ideas Lab 2015

Related Posts

Leave a Comment