Деси в страната на чудесата

Деси има блуза на еднорози, която носи не само в петък, говори като дете, когато нещо я радва, а като застане в кухнята, готви като виртуозна баба. Ходи бавно, фантазира бързо. Тя е нашият дизайнер, илюстратор, измисляч на светове, в които всичко е възможно, и сериен оправяч на настроението.

В работата си създава функционален дизайн, а извън нея – авторски книги, диви илюстрации и… купчина спомени.

Днес с удоволствие ви представяме Един от нас – Деси.

Коя си ти и защо си това, което си?

Надали мога да отговоря на този въпрос еднозначно. Аз съм Деси. Мечтател, любопитко, човек, който вечно закъснява и винаги има добри намерения, въпреки крайния резултат.

Защо и как съм станала това, което съм, е дълга история – по-точно 27-годишна. Средата, в която отраснах, книгите, които прочетох, хората, които съм срещнала досега. Всичко това съчетано с известна доза въображение и доверчивост са причината да съм това, което съм днес. За утре не гарантирам.

Защо илюстрация? Твой съзнателен избор ли беше, или животът те отведе при нея?

Мисля, че илюстрацията е най-близкото нещо до магия в реалния живот. Твориш създания, създаваш светове и изтриваш грешки. В реалността на илюстрацията конете наистина летят, земята е плоска (само тук, надявам се) и винаги има място за още една котка. Какво повече би поискал  човек?

Винаги съм мислела, че изборът ми е съзнателен. Но за възрастта, на която го направих, трудно би могло да се нарече каквото и да е съзнателно – бях едва четвърти клас. Едно нещо знам със сигурност – книгите са виновни за всичко! Те открехнаха вратата на този вълшебен свят, а илюстрацията го изпълни с цвят и живот.

Какво е да си дизайнер и какво – илюстратор?

Като двете лица на една монета – уж нямат общи неща, но без едното не може да съществува другото, поне при мен. Често разчитам на усет и цветове, не на правила – при готвенето е същата история J

Цветно или графика?

Ха, зависи от случая, настроението ми и позицията на звездите. Най-вече зависи от посланието и целта на творбата – и двете техники имат силни и слаби страни.

Къде живеят илюстрациите? Само в книгите ли?

Много добре знаеш отговора…. НАВСЯКЪДЕ! По сградите, върху тефтерите ни, по обувките и дори в чиниите ни. Защото силата на една илюстрация идва от този, който я наблюдава и разбира, не от пространството, в което е създадена.

illustration, advertising agency

 

Какво те провокира да рисуваш?

Емоции. Всякакви емоции. Вали, приятел има рожден ден, котката е заспала в странна поза – всички тези неща предизвикват емоции, образи, които нямат търпение да заживеят свой живот извън главата ми.

Какво би искала да нарисуваш, но още не си?

Образ, който да разплаче. Сълзите са една от най-силните и неподлежащи на контрол човешки реакции. Искам да докосна някого така с частица от моя свят.

Коя е първата твоя илюстрация, за която се сети сега? Каква е историята й?

Когато прочетох този въпрос, се сетих за две всъщност. Първата е илюстрация, която пратих за конкурс, когато бях на 10. Беше по втората книга за Хари Потър и първата илюстрация, която се престраших да споделя с непознати. Беше ужасна J и въпреки това вярвах, че си заслужава да я пратя. Не бях доволна единствено, че я направих в последния момент, а знаех, че мога по-добре.

Втората илюстрация, която изскача в ума ми, е… може би от детската градина, може и по-късно да съм я направила. Не си спомням да съм я рисувала, но преди време я намерих из малкото неща, останали от онова време. Черно слънце с огнени лъчи върху лист от тетрадка с редове. Странна е.

Ако трябва с едно нещо да покажеш мощта на илюстрацията, какво ще е то?

Дете. Ще хвана което и да е дете на улицата и ще го питам за първата приказка, която си спомня или най-много му е харесала. И си залагам главата, че ще помни само илюстрациите! Само илюстрацията може да разпали толкова въображението на едно дете, че то в един момент да може само да създава светове. И ако това не е мощ, не знам какво е.

Любимата ти реклама с илюстрации?

Тук ме хвана натясно…. Но ще се измъкна като кажа, че любимата ми реклама е… тази, която аз ще създам! 😀

Следете какви ще ги натвори Деси през 2018 г. ето тук:

https://www.behance.net/DNaydenova

https://www.facebook.com/messy.dessie/

Related Posts

Leave a Comment