Да влезем в /алго/ритъм

Специалистите по маркетинг в социалните мрежи като цяло са издръжливи същества. Две неща обаче са способни рязко да ускорят пулса им: копи, което започва със „Здравейте, приятели.“ и новият списък с промени от Facebook.

И понеже искаме да започнем 2018-а адекватно, решихме да споделим мисли по част от новостите в алгоритъма на мрежата, с които изпратихме старата и посрещнахме новата година.

Видеото е все така значимо.

При едно условие. За брандовете вече е необходимост не просто да публикуват видеа, а да публикуват видеа, които феновете им наистина искат да гледат. Основните фактори, които определят дали това е така, са намерението на потребителя и наличието на повторяемост при гледането на видео съдържание от конкретна страница.

Това означава, че ако потребителите целенасочено влизат в дадена страница или ползват търсачката, за да открият конкретна публикация, то съдържанието на съответния бранд ще бъде показвано на повече хора. Като допълнение, ако потребителите често насочват вниманието си към видео постове от един и същи източник, то неговото съдържание ще се приоритизира в общия поток от постове в News Feed.

 

Клик – байтът си получи заслуженото.

Дойде денят на страшния съд и за публикациите, които доскоро гарантираха висока ангажираност и голям обхват. Накратко, отсега нататък показателите при тях ще спадат. И да, рестрикцията важи за всички форми на Engagement Bait публикации, направени както от бизнес страници, така и от лични потребителски профили. Според Facebook съдържателните публикации не би трябвало да забележат спад в обхвата.

Трябва да си го признаем – колкото и печеливша да е тази тактика, време беше да ѝ дойде краят.

 

Линковете към некачествени сайтове ще бъдат оценявани по-ниско.

Нищо изненадващо предвид политиката, насочена към подобряване на потребителското преживяване в платформата. Стига лендинг страниците да зареждат бързо, да предлагат качествено съдържание и да ангажират посетителите си, не би трябвало да срещнем особени затруднения при комуникирането им във Facebook.

 

News Feed на хората или как гласът на брандовете леко заглъхна.

След заплашителното тестване на разделния News Feed, започнало още миналата година, преди дни Зукърбърг съобщи за поредна драстична промяна в алгоритъма. Публикациите от приятели ще бъдат с предимство пред съдържанието, разпространявано от страници.

Появява се и нов фактор, по който платформата ще определя колко съдържателна е дадена публикация – дискусиите, които тя предизвиква. Ако един пост се радва на повече разговори между самите потребители, отколкото на такива между страницата и феновете, то той ще постига и по-голям обхват.

Поне опцията „See First“, която приоритизира избрана от потребителя страница, ще продължи да работи. Засега.

 

В заключение.

Светът на маркетинга във Facebook вече няма да бъде същият.

Колкото и стресиращи за бизнеса обаче да са промените в социалната мрежа, те имат и добра страна – отправят предизвикателство. На него специалистите могат да отговорят само с умела адаптация към новата ситуация. Стратегиите за комуникация в платформата ще стават все по-гъвкави и насочени към създаване на смислено съдържание, основано на дълбоки познания за предпочитанията на всяка фен база.

Все пак личността стои в центъра на тази комуникация и брандовете просто трябва да влязат в (алго)ритъм с това.

Related Posts

Leave a Comment