Логото – to be or not to be

Logos are here to identity, not to explain

Логото – колко офис войни са се водили за него…

Историите на много марки и организации, започват интересно, драматично или весело, но всяка стига до момента, в който трябва да се разработи лого за продукта, който представя или за дейността, която извършва. Логото представлява знак на фирма, организация  или търговска марка. То може да бъде надпис, който специално се изработва за конкретен бранд или продукт. Също така може да е графичен знак или илюстрация.

Създаването на лого спомага за изграждане на фирмения стил на дадена компания, то е нейната идентификация. Чрез него тя става разпознаваема и отличителна. Именно по тази причина логата са толкова важни в света на рекламата.

Преди да се впуснем по-надълбоко в темата за логото, попитахме нашите дизайнери, на които им е в кръвта да творят, какво знаят за логата и какви са техните предпочитания. Ето ги и отговорите на кратката ни анкета:

  • Какво е добро лого?

Спасимир: Доброто лого трябва да не те кара да търсиш връзката между него и бранда. То трябва точно (с един поглед) да показва с какво се занимава даденият бранд или да описва лесно посланието му. Доброто лого е важно да притежава twist. Смарт (скрит) елемент, който е лесно доловим.

Мартин: Да е просто, но да придава значение и по-дълбок смисъл.

Сияна: Разработването на лого и шрифт, според мен са най-висшият        пилотаж в дизайна. Трябва да се придържат към визуалния минимализъм и същевременно да изпълняват основна характеристика на дизайна – да бъдат функционални. Доброто лого трябва да създава правилно и точно усещане за бранда, а за да остава дълготрайно в съзнанието на хората, трябва да има визуална провокация, закачка, нещо което да те кара да се усмихнеш.

  • Кое е любимото Ви лого?

Спасимир: Чуден пример за това е логото на Перу – едно от моите любими.

 

 

 

 

 

 

 

 

Мартин: Families logo by Herb Lubalin / WWF Panda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сияна: Много харесвам популярните напоследък динамични лога, като това:

https://www.behance.net/gallery/12422993/Museum-of-You

Важните факти около това що е лого не могат да останат пропуснати, но освен това, има и любопитни истории, които разказват за изграждането на идентификация на една марка. Такава например е историята зад създаването на логото на Nike. Вероятно сте я чували, но си струва да се разкаже за непросветените.

През 1971г. дизайнерката Каролин Дейвидсън изработва логото на бранда. По това време тя все още е студентка по графичен дизайн в университета в Портланд, САЩ. Един от нейните учители, Фил Найт я помолил да нарисува няколко примерни лога за Blue Ribbon Sports – псевдонима, под който действа компанията през този период. След като Дейвидсън направила пет идейни проекта, нейният преподавател избрал един от тях и го представил официално пред спортната компания. Те много харесали предложението и купили логото. За идеята и изработката, дизайнерката Каролин получила около 30 долара. Дълги години след като Nike се разраснали и успешното им лого проработило на пълни обороти за тях, собственикът Фил Найт, се отплатил на Дейвидсън с голяма сума пари и й подарил статуетка с логото, цялата обсипана със скъпоценни камъни. През 1995г. Думата Nike била премахната от логото и знакът започнал да съществува самостоятелно, като бил наречен swoosh, което означава звук, създаден от въздуха.

Българската история също се слави с много успешни дизайнерски лога. Наричат Стефан Кънчев (1915-2001) бащата на дизайна в България, а неговият стил е  изчистен и съдържателен. Използвайки линии и форми, съчетани с необходимото вдъхновение, неговите знаци остават запомнящи се завинаги. Те все още са сред нас, тъй като става въпрос за над 250 отличителни знака, голяма част от които са за българската индустрия, за държавната администрация  и за обществени съоръжения.

Стефан Кънчев не остава скрит от света, именно благодарение на находчивата мисъл и таланта си. Той участва в много изложби в Москва, Берлин, Будапеща, Прага, София. Интересен факт за него е, че през 1982 г. японското списание „Idea“ помества голяма част от творчеството му на своите страници. През 1994г. Кънчев е сред десетимата признати за най-добри майстори на графични знаци в света от Международния  център за запазени знаци  ITC в Белгия. Той се нарежда до най-големите имена в тази сфера като Paul Rand и Soul Bass.

 

Връщайки се към това как работи логото от гледна точка на бизнеса, то не трябва просто да описва за какво е този бизнес, то трябва да води в посока на разпознаване и запомняне на бранда.

Логото за компанията е това, което е името за човека. Обръщайте се с внимание.:)

Related Posts

Leave a Comment